Khorloogiin Choibalsan i Mongoliet

Historiskt sett finns det en mängd olika diktatorer från Asien, exempelvis Mao Zedong och Japans kejsare under andra världskriget. Många har dock inte hört talas om Khorloogiin Choibalsan som var ledare för Mongoliet från 1930-talet till hans död år 1952. Hans tid vid makten är den enda gången som Mongoliet någon gång haft en diktator.

Vem var Khorloogiin Choibalsan?

Många historiker kallas Choibalsan för Mongoliets Stalin, detta på grund av att han i princip gjorde allt som Sovjetunionen bad honom om. Hans tid vid makten gjorde bland annat att mellan 30,000 till 35,000 mongoler dödades. Framförallt på grund av att de gick emot Choibalsans politiska ideologi. Likt Sovjetunionen så var många av offren nämligen religiösa ledare, professorer på universitet, motståndare och etniska grupper som inte ansågs vara mongoler. Choibalsan gjorde också att Mongoliets buddhister förföljdes, detta på grund av att religion ansågs vara farligt för staten. Detta var ett väldigt vanligt kännetecken när det kommer till kommunistiska diktaturer.

Relationen med Sovjetunionen

Choibalsan var väldigt hängiven till Sovjetunionen, mycket på grund av att Mongoliet var beroende av deras ekonomiska stöd. Under andra världskriget blev relationen dock prövad då japanska trupper invaderade Kina och närmade sig den mongoliska gränsen. Detta gjorde att Sovjetunionen skicka trupper till Mongoliet för att strida mot japanerna. År 1939 dog nästan 8000 människor i en liten stad vid namn Nomonhan i södra Mongoliet. Vinsten gjorde att stödet växte sig starkt för Choibalsan och mongolerna såg honom som den starka ledaren som landet behövde.

Choibalsan lyckades säkra all hjälp som behövdes år 1941 då Tyskland invaderade Sovjetunionen. Detta ledde i sin tur att Mongoliet förklarade krig mot både Tyskland och Japan. Att få stöd från Sovjetunionen var dock inte gratis, utan Mongoliet hamnade i en beroendeställning. Stalin tvingade Choibalsan att bland annat öka uppfödningen av boskap i Mongoliet, detta för att kunna ge mat och råvaror till Sovjetunionens soldater som krigade mot Tyskland i väst. Detta gjorde i sin tur att Mongoliets ekonomi skadades kraftigt, varpå nästan all verksamhet som utfördes i landet gjordes åt Sovjetunionen. Choibalsan var detta dock inga problem, utan han skickade till och med representanter till Moskva för att personligen dela ut de olika produkterna. Till slut blev fick han till och med Leninordern, vilket är en av dem finaste utmärkelserna som går att få från dåvarande Sovjetunionen. Som så många andra diktatorer är frågan vems intresse han hade i åtanke under alla dessa händelser.