Fransisco Solano Lopez Carrillo i Paraguay

När det kommer till brutala diktatorer känner nästan alla till namn som Adolf Hitler, Josef Stalin och Pol Pot. Men det finns faktiskt en del som inte är lika kända utifrån ett internationellt perspektiv. En av dessa är Fransisco Solano Lopez Carrillo som var ledare och president i Paraguay. Denna artikel kommer titta närmre på vad som gjorde honom unik som diktator i Sydamerika.

Åren innan Francisco blev ledare

Vid en väldigt tidig ålder valde Francisco att ta en tjänst inom den Paraguayanska militären. Där slogs han bland annat mot Argentinas ledare vid namn Juan Manuel de Rosas. I militären gjorde Francisco ett namn för sig själv och kort därefter blev han ambassadör för landet och jobbade i flera europeiska länder mellan åren 1853 och 1855. När han väl återvände till Paraguay och huvudstaden Asuncion blev han vicepresident för regeringen och kort därefter närs hans var dog blev han president. Som president ledde han landet genom flera krig, framförallt det paraguayanska kriget som tog många liv. Enligt en del ansågs han vara en frihetskämpe för att sydamerikanska länders självständighet från utländska intressen. Men enligt en del historiker anses han vara orsaken till flera hundra människors död då han var en stor orsak till att krigen ens ägde rum.

Vägen till diktator

År 1863 började Brasilien ge politiskt och militärt stöd till en grupp rebeller i Uruguay som stöddes av Venancio Flores. Detta varpå något som gick emot Paraguays och Franciscos intressen då de inte hade vänliga relationer med Brasilien. Uruguay och Paraguay hade och har fortfarande idag väldigt goda relationer, vilket gör att Paraguay blir sårbart om Uruguay skulle störtas. Därför skrev Francisco ett brev till Brasiliens president där han utlovade krig om Brasilien invaderade Uruguay. Trots brevet valde Brasilien att invadera landet, varpå Francisco eskalerade situationen genom att tillfångata ett strategiskt viktigt skepp vid namn Marques De Olinda från Brasilien. Detta var en av de huvudsakliga anledningarna till att Paraguay och Brasilien började kriga.

Med tiden lyckades dock Brasilien med att ta över Uruguay. Detta ledde i sin tur till att Brasilien, Uruguay och Argentina skrev på ett avtal för att största Francisco i Paraguay. Därför tog Francisco tillfället i akt att utnämna sig till både president och general, vilket gav honom i princip all makt över landets resurser.

Stora krigsförluster

På grund av Franciscos envishet gjorde det att han valde att kriga mot alla grannländerna samtidigt. På grund av detta förlorade Paraguay hela sin flotta och flera hundra marinsoldater. Francisco vägrade dessutom att skriva på några fredsavtal, vilket till slut ledde till hans död. År 1969 lyckades nämligen brasilianska soldater ta över Paraguays huvudstad. Kort därefter drevs Francisco ut på landet där trupper från Brasilien, Uruguay och Argentina dödade honom.