Michel Micombero i Burundi

Afrika är en annan världsdel som har fått se flera farliga diktatorer vid makten. Michel Micombero var en av dessa då han ledde Burundi som general för armén och president för landet mellan åren 1966 och 1976. Som ledare är han mest känd för att ha utnämnt en regering som bara representerade en etnisk grupp som kallades för Tutsi.

Burundis självständighet

Michel föddes i en stad som heter Rutovu i Brundi år 1940, under denna tiden leddes landet av Belgien. Hans föräldrar tillhörde en folkgrupp som kallas för Hima, vilket i sin tur är en underkategori inom Tutsi. När han hade gått klart skolan valde han att gå med i den Burundiska militären år 1960 som formades som en del av Belgiens planer för Burundis självständighet. Bara tre år efter att Michel gick med i militären blev han utnämnd till försvarsminister i regering. Detta innebar att han hade makten att styra över landets militär.

Vägen till diktator och etniska motsättningar

År 1966 störtades Burundis kung och Michel ansågs vara passande för att bli president. Detta gjorde i sin tur att han fick makten att implementera sina idéer utan några motsättningar. Med tiden började han dock gynna människor från sin egna folkgrupp alltmer. Detta gjorde att folkgruppen Hutu började göra revolt, något som Michel inte tog lätt på. År 1972 började han med hjälp av armén en etnisk rensning mot Hutu-folket. Enligt historiker dog troligen över 100,000 Hutuer under bara år 1972. Sammanlagt under åren tror dock historiker att han kan ha dödat närmre 300,000 hutuer. Detta gör honom därför till en av Afrikas mest blodiga diktatorer, men samtidigt en av dem mest okända.