De politiska partiernas syn på skattefrågor och företagande

Det råder en viss förvirring bland företagare kring vad de politiska partierna vill och vad politiken kan få för konsekvenser. Behöver du som företagare hjälp med frågor kring företagsbeskattning så kan du med fördel vända dig till en advokatbyrå som specialiserar sig på skatterätt. Magnusson är en topprankad advokatbyrå vars klientkrets verkar inom olika branscher över hela världen. Hos Magnusson får du råd i samband med transaktioner och omstruktureringar. Det är dock viktigt att du själv är på det klara med hur din verksamhet kan påverkas av de politiska partiernas syn på företagande, jobb och skatter.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna anser att fler resurser till välfärden bör gå före skattesubventioner och skattesänkningar. Partiet menar att skatt framför allt ska betalas av dem som tjänar mest, och att välfärden alltid bör fördelas efter behov. Enligt Socialdemokraterna finns det dock inget utrymme att sänka skatten på arbete.

Moderaterna

Moderaterna menar att det ska löna sig att såväl arbeta som att ha arbetat. De vill bland annat sänka skatten på arbete och samtidigt införa bidragstak. Partiet föreslår dessutom att kravet på aktiekapital sänks till 25 000 kr så det blir enklare att starta företag. De vill också att så kallade mikroaktiebolag ska undantas från en del pappersarbete.

Miljöpartiet

Miljöpartiet vill minska regelkrånglet och förbättra tryggheten för företagare. Partiet vill också se fler företag vars mål är att skapa samhällsnytta.

Centerpartiet

Centerpartiet vill göra det billigare och lättare att anställa, för att på så sätt skapa fler jobb. De vill sänka skatten på arbete men också göra det dyrt för företag som förstör miljön.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet menar att det behövs ett statligt åtgärdsprogram för att skapa fler småföretag och se till så att dessa inte blir överkörda av större konkurrenter. Partiet vill också hitta en lösning för att småföretagare ska få en lika bra arbetslöshetsförsäkring som anställda.

Liberalerna

Liberalerna vill ha så låga skatter som möjligt. De menar att Sverige behöver en rejäl skattereform som gynnar risktagande, flit och ambition.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna tycker att det är angeläget att landets företag får verka på en fri marknad utan onödiga detaljregleringar. Partiet vill också sänka inkomstskatten och skapa arbeten på marknadsmässiga villkor.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna vill öka rörligheten på arbetsmarknaden för att uppnå en hög sysselsättning. De vill se ett dubbelt jobbskatteavdrag för nyanlända och unga.