Vad utmärker en diktator

Att vara diktator kan innebära många saker och är inte knutet till någon specifik ideologi. Det vanligaste är att en diktator börjar antingen som socialist eller som fascist, men att den övergripande idén sakta försvinner. Det finns dock ett antal saker som en diktator brukar behöva göra för att behålla sin makt. Här går vi igenom några av de viktigaste.

Kontrollera de väpnade delarna av statsmakten

En diktatur upprätthålls alltid med vapenmakt. En diktator behöver därför se till att militären, polisen och säkerhetstjänsten är på deras sida. Det är ofta en fördel om det finns en intern konkurrens mellan dessa så att de inte samarbetar och omkullkastar regimen.

En representativ partner

En diktator behöver själv inte vara särskilt snygg, det räcker med en bra uniform att posera i. Det är dock bra om diktatorns partner ser bra ut på bild. Det är vanligt med anatomiska implantat och andra operationer. Om hennes anatomiska implantat inte räcker kan en rejäl skosamling vara det som får henne att sticka ut i mängden.

Startar krig när det behövs

Inget enar ett folk såsom en gemensam fiende. En smart diktator startar därför krig mot sina grannar med jämna mellanrum. Det gäller dock att sköta detta med måtta och inte göra om Francisco Solano Lopez Carrillos misstag där han startade krig mot nästan alla sina grannar samtidigt. Ett förlorat krig behöver dock inte innebära en katastrof förr diktatorn utan kan snarare bli en möjlighet att rensa i leden.

Ordnar ”demokratiska” val

För att behålla makten och till exempel kunna ha viss legitimitet i FN och andra internationella organisationer behöver även diktaturer hålla val. Det vanliga är att diktatorn ser till att vinna med en lagom imponerande marginal. Inte 100%, utan nånstans mellan 96 och 98. Detta för att kunna behålla sken om att det finns någon form av opopulär opposition.

Okända diktatorer