Så har hushållens sämre ekonomi blivit en politisk fråga

Hög inflation och höga räntor, de svenska hushållens ekonomi har försämrats de senaste åren. Mycket beror på att priserna för mat, el samt drivmedel skenat i väg och att bland annat Sveriges Riksbank nu måste kompensera med räntehöjningar. Nästan dagligen kommer det nyhetsartiklar som berättar om hur hushållen säljer sina föremål på pantbanken och tömmer sina sparkonton för att ha råd att köpa mat och betala elräkningen. Eftersom den ekonomiska situationen i Sverige är så genomgripande har den blivit en politisk fråga. Oavsett syn på ekonomi och skatt är partierna i riksdagen överens om att hushållen ska få hjälp med exempelvis elräkningarna. Det första elprisstödet börjar betalas ut i februari 2023.

Hushållen vänder sig till pantbanken i väntan på stöd

Att det kommer någon form av elprisstöd har varit klart sedan riksdagsvalet 2022. Som olika medier rapporterat har stödet dröjt av olika praktiska skäl. Vintern 2022/2023 blev maten och elen återigen dyrare än vad man vant sig vid. Pantbankerna har märkt av det ekonomiskt ansträngda läget på så sätt att allt fler vill sälja guld och pantsätta värdesaker hos dem. I orostider har guld visat sig stå sig bra i värde, så om man har haft möjlighet att sälja armband, halsband och ringar i äkta guld har man kunnat vända sig till just seriösa pantbanker.

Det har blivit vanligare att planera konsumtionen

I kristider blir människor kreativa. Det här märks inte minst på hur de svenska hushållen börjat planera sina matinköp bättre. I nyheterna har det berättats om hur konsumenterna börjat shoppa prismedvetet genom att exempelvis söka sig till rabatter och erbjudanden i butikerna. Många hushåll satsar också på billigare livsmedel, vilket gett lågprisbutiker ett uppsving. Än så länge har det inte kommit något stödpaket som reglerar matpriserna. Det politiska stödet har först och främst riktat in sig på att hjälpa folket betala elräkningarna, vilket har varit en välkommen hjälp.