Politiker med lyxkontor

Vanliga medborgare tänker sällan på att politiker ofta har centralt belägna kontor i Stockholm med mycket hög prislapp. Det är lättare att motivera för toppar inom näringslivet där företaget gör stora vinster. När det däremot handlar om skattepengar är det många som tycker att de pengarna går att investera bättre.

Vad kostar kontor i Stockholm?

Många olika faktorer inverkar på kontorspriset. Förutom läget handlar mycket om kvaliteten på fastigheten och givetvis hur marknaden värderar liknande kontor i närområdet. Den som behöver hyra kontor i Stockholm har massvis av möjligheter och det går i princip alltid att hitta en lösning som passar den egna budgeten. Något som komplicerar insynen i situationen för politiker är att deras kontor ofta tillhandahålls av statligt kontrollerade bolag. Transparensen är inte alltid den bästa, även om en del journalister brukar vara duktiga på att granska politikers eventuella maktmissbruk.

Hur motiveras lyxkontor för politiker?

Ofta pekar man på att det krävs närhet till riksdagshuset och Rosenbad. Det råkar vara mycket centralt beläget och fastighetspriserna är höga. Det finns också en stark tradition som politikerna inte vill bryta. I själva verket skulle många politiker enkelt kunna arbeta i kontor länge bort och vid behov pendla för enstaka möten och sammanträden. Mycket handlar i själva verket om bekvämlighet. Oavsett partitillhörighet brukar politiker alltid vara duktiga på att ge sig själva förmåner. Givetvis sticker det i ögonen på många väljare om politiker sitter i lyxiga kontor i centrala Stockholm, samtidigt som de gör nedskärningar för till exempel äldreboenden.

Bör situationen förändras?

Den digitala tekniken har utvecklats och rent logiskt borde det numera vara enklare för politiker att placera sitt arbetskontor längre bort, till exempel i en av Stockholms förorter. Sedan kan de bege sig till centrala Stockholm endast vid behov, till exempel om de behöver finnas på plats för en omröstning. Det kan vara ett sätt att använda skattepengar klokare.